登录  
 加关注
查看详情
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

学好英语 改变人生

胜利一中英语教学博客

 
 
 

日志

 
 
关于我

本人编写的《字母、音素和音标》一书,已由中国海洋大学出版社出版,我还编有《初中学业水平考试英语中考全攻略》、《武曾平六步教学法之新课标七、八、九年级英语全突破》(六三制)四本(其中,8年级分上下册)、《武曾平六步教学法之六、七、八、九年级英语全突破》(五四制)四本,还编有一本《英文圆体字字帖》。一本《新课标初中英语中考语法》正在编写中。快快乐乐学英语,学好英语更快乐!

如何确定“介词+关系代词”的介词?  

2010-08-09 11:09:30|  分类: Grammar 语法 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

如何确定介词+关系代词的介词?

[前言]“介词+which/ whom”引导的定语从句一直都是高考考查的热点,其中介词的选择确定是点。
[
精析]1)在介词+关系代词的结构中,关系代词指人时只能用whom;指物时用which.
(2)
指物的先行词在定语从句中作定语时还可以用the +noun +of which的结构来表示
3)先行词在定语从句中作状语时根据不同类型的状语,用不同的介词+关系代词,时间状语使用on; in; by等表示时间的介词;地点状语用on; in; at等表示地点的介词;原因状语用for;方式状语用in; by; with等。
[
高考考例]1. In the office, I never seem to have time until after 5:30pm, ________ many people have gone home. [上海高考1995]
A. whose time B. that C. on which D. by which time
[
思路点拨]答案为D. by which time 勇于指代by 5:30pm
[
介词的选择]
在介词+关系代词中,介词的选择受以下限制:
1)以从句中动词;形容词;名词与介词的固定搭配而定;
[
高考考例]2. In the dark street, there wasn’t a single person _____ she could turn for help. [MET 1992]
A. that B. who C. from whom D. to whom
[
思路点拨]答案为D. turn to sb for help 为固定搭配表示求助于某人
2)以先行词与从句中的动词关系及所表达的含义而定或以先行词在定语从句中的作用与含义而定。
[
考例]1. The medicine of science, ______ progress has been very rapid lately, is perhaps the most important of all the science.
A. to which B. in which C. which D. with which
[
思路点拨]答案为B.从句主谓结构搭配为:progress has been rapid in, 这里的in意为在某方面,相当于rapid progress has been made in the science of medicine.
[
考例]2. The professor made his first speech _____ he talked about some subjects the students were interested.
A. that B. which C. in which D. of which
[
小结]关键词:介词的选用与从句主谓结构的搭配有关。
[
跟踪实练]
1. I don’t think the number of people ____ this happens is very large.
A. whom B. to whom C. on whom D. which
2. The school has 3,000 students, _____ 1,800 are men.
A. whose B. of whom C. that D. of which
3. Recently I bought an ancient Chinese vase, ______ was very reasonable.
A. which price B. the price of which
C. its price D. the price of whose
4. The gentleman ______ you told me yesterday proved to be a thief.
A. who B. about whom C. whom D. with whom
5. She wrote a lot of stories for children, _____ this is one example.

-

A. in which B. of which C. among them D. of them
6. He offered us a lot of money _____ we couldn’t buy these machines.
A. without which B. with that C. with which D. without that
7. Mary, ____ for help, has gone to England.
A. who I can go to B. whom I can go
C. to whom I can go D. I can go to
8. Now we have very powerful telescopes _____ we can study the skies.
A. in which B. with which C. through which D. by which
9. The man ______ she was married was a soldier.
A. whom B. to whom C. with whom D. who
10. Tom, ____ I went to the concert, is a friend of mine.
A. whom B. who C. with whom D. whose
答案为:1. B 2. B 3. B 4. B 5. B 6. A 7. C 8. C 9. B 10. C

  评论这张
 
阅读(1077)| 评论(0)

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018